Terug

Is deze offerte realistisch en normaal in de schilderbranche?

Erik Lanting

Beste schilders,

 

Ik heb een offerte ontvangen van schilderbedrijf voor een buitenklus van bijna € 3600,= incl. btw. Het betreft raamkozijnen, deuren, onderkant dakgoten en daklijsten, eigenlijk alles wat van hout is, aan de buitenkant van mijn woning.

In de offerte staat: bij werkzaamheden onder de €3000,=, dat alle kosten, binnen 30 dagen na het gereed-komen/opleveren van de werkzaamheden, betaald dienen te worden. Maar, indien de werkzaamheden meer kosten dan €3000,= (mijn klus dus) dan moet ik 50 %van de totaalsom uiterlijk 2 dagen voor aanvang van de klus betalen en pas na gereedkomen/opleveren, het restant betalen, binnen 30 dagen na oplevering.

 

Ik heb geen problemen met de totale geoffreerde kosten van de werkzaamheden, maar wel met het aanbetalen van 50% van de totale som, voordat er überhaupt wat gedaan is. Is deze eis (in de offerte) realistisch en normaal in de schilderbranche en is deze wettelijk/juridisch correct en wordt in de werkgever-regelgeving beschreven dat dit mag worden toegepast of is dit (absoluut) niet toelaatbaar en gaat de werkgever te ver in zijn eis?

 

Graag uw kundige antwoord!

 

 

Erik Lanting


2 Antwoorden

Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Omdat het schildersbedrijf in uw geval behoorlijke kosten moet maken voor hij begint met schilderen, komt het wel voor dat schildersbedrijven een aanbetaling vragen. Ons schildersbedrijf doet dit ook. Als u het niet eens bent met de 50%, zou u kunnen vragen of dit niet wat lager kan, bijv. 33% (1/3e deel).


Antwoord van bedrijf dat niet langer actief is

Een aanbetaling op schilderwerk is volgens mij zeer ongebruikelijk. Zeker in deze orde van grote.

Mits er voor een klus veel materiaal vooraf besteld moet worden.

Voor een doorsnee buitenklus zijn de materiaalkosten zo'n 10 a 15% van de totale aanneemsom.

In uw geval dus hooguit 550 euro.

 

Vaak word in 2 termijnen gefactureerd. 1e termijn bij aanvang werkzaamheden, 2e termijn bij oplevering.

Betalingstermijn is over het algemeen 14 dagen bij schildersbedrijven.